Den europæiske lov om tilgængelighed: Værd at vide om EAA [Opdateret]

Resume: Det er ikke for tidligt at blive klar til Den europæiske lov om tilgængelighed. Loven gør det lettere for alle at handle i webshops og anvende digitale og elektroniske tjenester. Loven træder i kraft i 2025.

Det europæiske flag er blåt og har 12 stjerner i en cirkel
[Opdateret den 30.10.2023]

Når Lov om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester træder i kraft om få år, bliver internettet for alvor åbent for alle.

Den nye lov stiller både krav til en række helt eller delvist digitale tjenester, som

 • webshops,
 • billetsystemer og transporttjenester,
 • informationsskærme og selvbetjeningsterminaler,
 • banktjenester som er forbrugerrettede,
 • e-bøger og smartphones
 • Styresystemer

Også alarmtjenesten 112 bliver omfattet. I Danmark er der allerede systemer i værk, så for eksempel døve kan kontakte 112, hvis de har brug for det.

Det er det europæiske tilgængelighedsdirektiv, der i daglig tale kendes som Den europæiske lov om tilgængelighed (European Accessibility Act), eller EAA, som udstikker rammerne for, hvordan leverandører og virksomheder skal gøre deres tjenester og produkter tilgængelige.

Ikke for tidligt at komme i gang

Den 28. juni 2025 træder loven i kraft. Måske tænker I, at det er langt ude i fremtiden? Det er det ikke.

Webtilgængelighed kan tage lang tid at implementere. Der vil være mange små ændringer. Og der vil være enkelte store, som kan kræve opgradering af styresystemer eller frameworks.

I betragtning af, at offentlige websteder har haft 12 år til at blive tilgængelige og alligevel måtte kæmpe for at nå i mål til tiden, så er det ikke spor for tidligt at komme i gang med at se på, hvordan I selv kan inkludere de 15-20 procent af befolkningen, for hvem det er svært eller umuligt at anvende digitalt indhold på en ordentlig måde.

Ikke alle bliver omfattet af EAA

Tilgængelighedsloven kommer til at omfatte de fleste digitale og elektroniske tjenester, men direktivet er ikke uden undtagelser:

 • Forudindspillede medier som video, animationer og lydproduktioner er undtaget, hvis de er produceret før skæringsdatoen 28. juni 2025,
 • Dokumenter (PDF og lignende), som er offentliggjort før 28. juni 2025,
 • Onlinekort og korttjenester, med mindre de bruges til navigation
 • Tredjepartsindhold, som for eksempel medieafspillere på sociale medier (YouTube og andre), som virksomheden ikke har betalt for eller udviklet på,
 • Arkiveret indhold, der ikke er opdateret eller redigeret efter 28. juni 2025.

Mikrovirksomheder er også undtaget. Har man mindre end 10 ansatte og omsætter man for mindre end 2 millioner Euro om året, er man ikke omfattet.

Direktivet har desuden kattelemmen om “uforholdsmæssig stor byrde”, som vi også kender den fra webtilgængelighedsloven:

Specifikke tilgængelighedskrav finder anvendelse på alle produkter og tjenester, der er omfattet af lovgivningen, i det omfang at overholdelse ikke medfører en grundlæggende ændring af produktets eller tjenestens grundegenskab eller en uforholdsmæssig stor byrde for de pågældende erhvervsdrivende.

Konsekvensen af ikke at være klar

Virksomheder, der ikke har gjort deres arbejde færdigt inden loven træder i kraft kan få et problem. Loven er nemlig meget klar i mælet:

Produkter og tjenester må kun bringes i omsætning eller leveres, hvis de opfylder de relevante tilgængelighedskrav i bilag 1, jf. §§ 5 og 6.

Ligesom med webtilgængelighed i det offentlige, vil der være kontrol af tjenesterne. Og overholder man ikke kravene kan der falde bøder (Kapitel 11, § 57)

Sådan kommer I i gang

Sikkerhedsstyrelsen har skrevet en kort vejledning om EAA og den danske lovgivning. Men der ud over er det forbavsende lidt information, det er muligt at finde om de præcise krav og forventninger.

Det er dog ikke noget, som forhindrer jer i at gå i gang med det samme. Reglerne og standarderne kommer med enkelte tilpasninger ikke til at ændre sig væsentligt fra det, vi allerede arbejder med, når offentlige websteder skal gøres tilgængelige.

Slå til nu, hvis I vil have en konkurrencefordel og en bid af kagen, når hver 6. dansker pludselig får nemmere adgang til at købe og anvende jeres produkter og tjenester.

Skaf jer den nødvendige viden om webtilgængelighed og få lavet en tilgængelighedsevaluering, der giver jer det nødvendige overblik til at få rettet fejl og mangler og gør det muligt for jer at få 5 års forspring fra konkurrenterne!

Får I brug for hjælp? (Det gør I nok)
Ring eller skriv til Netvenlig: Telefon 40 93 21 98 lmsoren@netvenlig.dk